Известие

Collapse
No announcement yet.

Темпомат / Автопилот / Круз контрол

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Да се похваля най-после и аз с работещ темпомат...
    Благодаря за голямото съдействие на Любо.
    Намерих въпросната букса D1D и видях, че кабелите стигат само до нея но не продължават. Буксата се намира под таблото с предпазителите. Пуснах си кабелите, смених ръчката и всичко беше точно. Нямах 5-ти пин за индикацията и не ми се занимаваше за момента и с него, но дори и без индикация си работи нормално. Има обаче един страничен ефект:
    Когато включа от ръчката на положение ON на ляво горе на таблото светва една оранжева лампичка и стой включена но по-бледо светеща. Когато натисна някое от бутоните за увеличаване или намаляване на скоростта лампичката светва за кратко по-ярко след което пак си стой бледа. Може би ще е добре да спомена, че взех захранването на ръчката от пин номер 4 на D1D без да знам за какво се използва той. Просто забелязах, че на него има 12V само при контакт и ми беше най удобно. Не успях да намеря в ръководството въпросната лампичка.
    Ето това е въпросната лампичка:
    Моля кажете за какво е тя и дали има връзка с пин 4 на D1D от където захраних ръчката на темпомата.
    Attached Files

Comment

• Първоначално публикувано от tweety Покажи съобщение
      .............
      Когато включа от ръчката на положение ON на ляво горе на таблото светва една оранжева лампичка и стой включена но по-бледо светеща. Когато натисна някое от бутоните за увеличаване или намаляване на скоростта лампичката светва за кратко по-ярко след което пак си стой бледа. Може би ще е добре да спомена, че взех захранването на ръчката от пин номер 4 на D1D без да знам за какво се използва той. Просто забелязах, че на него има 12V само при контакт и ми беше най удобно. Не успях да намеря в ръководството въпросната лампичка.
      Ето това е въпросната лампичка:
      Моля кажете за какво е тя и дали има връзка с пин 4 на D1D от където захраних ръчката на темпомата.

Въпросният пин 4 от буксата D1D беше ли опроводен от двете страни? Ако да, единият кабел отива към арматурното табло а другият към ABS-а.
      Веригата е следната (започвайки от таблото):

+12V (когато е на контакт) > индикацията за TCS/ASR (която си посочил на снимката) > букса A на табото - пин 5 > букса D1D пин 4 > буксата на ABS-a пин 28.

Когато работи TCS и пробуксува някое от водещите колела, ABS ът реагира и подава 0 волта на пин 28. Така индикацията светва.

При теб свети, защото си захранил ръчката с +12V през въпросната индикация а когато задействаш някоя команда от ръчката, увеличаваш консумацията и крушката на таблото светва по-силно.
      Не е нещо фатално, но не би трябвало да е така. Най-малкото защото в момента в който ABS-ът изкара 0 волта на пин 28, ръчката за CC ще остане без захранване.

Накратко:

По добре да хванеш +12V за ръчката от друго място.

159 1.8 MPI
      166 2.0 TS (ex)

Comment

• Да - пин 4 беше опроводен от двете страни. Аз нямам ТCS/ASR. Можеш ли да ми кажеш някой пин на на D1D от където мога да взема +12V без да влияе на нещо друго, тъй като там ми е най удобно да захраня ръчката на темпомата?

Comment

• Първоначално публикувано от tweety Покажи съобщение
          Да - пин 4 беше опроводен от двете страни. Аз нямам ТCS/ASR. Можеш ли да ми кажеш някой пин на на D1D от където мога да взема +12V без да влияе на нещо друго, тъй като там ми е най удобно да захраня ръчката на темпомата?
          пин 8 от D1D би трябвало да е подходящ. Отива на предпазител B31 - за ABS-а и на него трябва да има +12V само когато е на контакт. Премери дали е така и ако да, връзвай смело жицата на него.

159 1.8 MPI
          166 2.0 TS (ex)

Comment

• Алио, колегата, това с гумата не е правилната ламба, която требе да свети бре. Това е за Тракшъна. Круиза си пише Cruise, пак свети у жълто.
            Я кажи таа ламба на кой пин е? Че я връжем към АБС-то! Да свети там
            ALFA ROMEO 164 2.0 Facelift
            ALFA ROMEO 164 SUPER 2.5TD
            Audi a6 2011 3.0 TDI Quattro
            Mini Cooper 1.6 16V Turbo kit 1++hp

Comment

• Знам че не е правилна, просто не ми се занимаваше да пускам кабела за индикацията до таблото. А въпросната лампа светна защото ми беше най-удобно да взема +12V от пин от букса D1D и първият пин с напрежение при подаден контакт беше 4 - точно той е за въпросната индикация за тракшъна. При първа възможност ще оправя нещата - важното е че работи. Пин 4 на букса D1D намираща се под таблото с предпазителите, но това е ако си с EURO-3 ЕКУ, ако не си мисля че е някъде по D23A, но Любо може да даде повече инфромация за точният пин и букса.

Comment

• Моят круйз свети зелено
                ALFA ROMEO 166 2.4JTD 98 136НР бивша, 2.4JTD 2002 150НР настояща

Comment

• Първоначално публикувано от iveli Покажи съобщение
                  Моят круйз свети зелено
                  Да - зелено трябва да свети...

Comment

• Моя круиз свети в жълто, 2,4 ЖТД 136 к.с.

Comment

• Първоначално публикувано от iveli Покажи съобщение
                      Моят круйз свети зелено
                      И моят беше в зелено
                      Alfa Romeo is a wonderful way of life!

Comment

• На старото ми табло беше жълто а сега на смененото зелено Това новото е от алфа 2003г Може би са различни цветовете според годините
                        ALFA ROMEO 166 2.4JTD 98 136НР бивша, 2.4JTD 2002 150НР настояща

Comment

• хайде и аз да се включа в темата
                          Наскоро се сдобих с алфа 147 1.9 JTD 2001г. и съм силно заинтересован от въпросната екстра темпомат или както повечето я наричат "автопилот"
                          Има ли възможност за монтаж на такава ръчна за темпомат при моята алфа с този тип двигател???
                          До колкото обърнах внимание на темата повечето колеги дето са успели да инсталират темпомат са с 2.4 JTD та за това питам

Comment

• Първоначално публикувано от ivan_dice Покажи съобщение
                            хайде и аз да се включа в темата
                            Наскоро се сдобих с алфа 147 1.9 JTD 2001г. и съм силно заинтересован от въпросната екстра темпомат или както повечето я наричат "автопилот"
                            Има ли възможност за монтаж на такава ръчна за темпомат при моята алфа с този тип двигател???
                            До колкото обърнах внимание на темата повечето колеги дето са успели да инсталират темпомат са с 2.4 JTD та за това питам
                            Нямаш никакъв проблем да си монтираш.
                            Alfa Romeo 1.9 JTD 00 sigpic

Comment

• да ама ..... днес ми остана време да разглобя конзолата под волана и о ЧУДО .... нямам буксата за темпомата .... сега до колкото разбирам от прочетеното в темата ще трябва да окабелявам по колата за да направя инсталацията. Лошото е че няма да може да ми показва на таблото кога е включен темпомата.

Comment

• Първоначално публикувано от ivan_dice Покажи съобщение
                                да ама ..... днес ми остана време да разглобя конзолата под волана и о ЧУДО .... нямам буксата за темпомата .... сега до колкото разбирам от прочетеното в темата ще трябва да окабелявам по колата за да направя инсталацията. Лошото е че няма да може да ми показва на таблото кога е включен темпомата.
                                За индикацията нищо не би трябвало да правиш. Тя би трябвало да си съществува на таблото и да се задейства по CAN шината от боди-компютъра.
                                По-интересното е дали имаш контактите на педалите.

159 1.8 MPI
                                166 2.0 TS (ex)

Comment

Working...
                                X